Friday, 8 June 2012

Tak boleh jawab soalan exam bukan bermakna tak pandai tapi...

Jawab salah bukan sebab tdak tahu jawapan tapi sebab cara tackle soalan tu yang salah, yang akhirnya membuatkan jawab salah ..

  1. Ulangkaji dan cuba soalan-soalan exam yang lepas. Faham dan ingat akan fakta tu adalah satu knowledge. Tahu macam mana nak apply dan guna untuk jawab soalan tu adalah skill. Dua-dua kena ada baru boleh jawab soalan exam dengan baik.
  2. Jangan ambil exam dengan perut kosong. Tak kira la exam tu pagi atau petang (atau malam), kena pastikan perut tak kosong. Susah nak concentrate kalau asyik dengar perut menyanyi. Ada juga antara kita yang kalau perut kosong rasa cepat mengantuk, letih atau pun pening kepala. Jadi jangan lupa makan sikit sebelum ke dewan peperiksaan. (AMARAN: Makan sikit je, jangan sampai kenyang kebontang nanti tidur la plak)
  3. Rehat dan tidur secukupnya malam sebelum exam. Kalau tak cukup tidur atau tak cukup rehat, otak pun penat dan mengantuk, jadi macam mana nak BERFIKIR? Ada student yang pulun study sepanjang malam, bila pagi terus pergi exam, dalam dewan exam baru satu jam dah macam ayam kena sembelih, terlentuk sana, lentuk sini.. lelama zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...
  4. Baca soalan berkali-kali sampai faham apa yang soalan tu nak. Pengalaman saya memeriksa jawapan student, banyak student lain yang ditanya, lain yang dijawab... jawapan tak de kena mengena langsung dengan soalan! Kalau dah baca tak faham juga, tanya pengawas peperiksaan, clarify maksud soalan exam tu (clarify soalan je, bukan jawapan tau!).
  5. Pandai bagi masa. Sebelum jawab apa-apa, tengok ada berapa soalan semua sekali, kemudian plan masa. Kalau ada 10 soalan kena jawab dalam masa 2 jam.. 2 jam ada 120 minit. Jadi anggaran satu soalan sepatutnya tak lebih dari 12 minit. Kalau dah 12 minit tak dapat jawab juga move on to the next question. Nanti kalau ada masa boleh cuba balik soalan yang tak dapat jawab tu.
  6. Semak jawapan kalau dah habis jawab semua soalan. Pastikan no jawapan dan no soalan sama (lebih-lebih lagi kalau jawab guna MCQ paper yang jawab A.. B.. C.. D.. E tu)
  7. Jangan sesekali keluar awal!.. ini la yang selalu student saya buat. Orang bagi tiga jam untuk jawab soalan exam tu bermakna kalau bebetul jawab memang akan ambil masa tiga jam la.. Ni dua jam dah keluar.. lepas tu bila tengok kertas jawapan banyak yang lompong-lompong tak jawab. Bila tanya kenapa tak jawab.. tak reti atau tak ingat jawapan.. so balik je la... For muslim, kalau tetiba kena mental block, tak tahu nak jawab atau tetiba terlupa jawapan, tenangkan fikiran, doa banyak2 pada tuhan "Ya Allah, ingatkanlah apa yang aku lupa, berilah aku ilham apa yang aku tak tahu".. InsyaAllah boleh.. (Ini saya selalu buat masa jadik student dulu dan hasilnya menakjubkan).. Kan rugi kalau keluar awal tetiba baru beberapa langkah dari dewan exam.. "ALAMAK.. aku teringat dah jawapan soalan tu.." haru ler ko nak masuk semula dewan exam ambil balik kertas jawapan dah tak boleh.. saper suruh keluar awal?

No comments:

Post a Comment